Projekt partnerek

Majoros Tanya Szabadidőpark

Szegedtől 30 km-re, az ásotthalmi erdő szomszédságában Ásotthalom falutól 3 km-re 5 hektár területen található egy csodálatos kirándulóhely, a Majoros tanya. Friss fenyőillattal teli levegő erőt ad a tanyán nyújtott szolgáltatások élvezésére.

A nagy terület, a tiszta levegő, az igazi szabadságérzet, a tanya gyermekbarát hangulata mind hozzájárul ahhoz, hogy a városi ember számára a kintlét igazi élménnyé váljon.
Használják ki a lehetőséget!


Etnolife hagyományőrző civil szervezet

Az Etnolife hagyományőrző civil szervezet alapvető célja, népi kultúránk tárgyi és szellemi értékeinek feltárása, ápolása és bemutatása.  Környezeti nevelés, hagyományápolás, tanulmányi kirándulások és nyári táborok szervezése valamint a falusi turizmus fejlesztése sorolható legfőbb tevékenységi formáink közé.
Egyesületünk tulajdonát képező Róka-tanya, mint jegyzett műemlék a XX. század első évtizedeinek tárgyegyüttesét, a ludasi parasztgazdaságok eszköztárát és épületeit mutatja be. A szomszédságában taláható Szalma tanya, vendégházként működik ahol a parasztgazdaság tulajdonosa turisztikai szolgáltatást is biztosit az odalátogatóknak. Mindkét tanya a Ludasi-tó keleti partján fekszik, ahonnan jól belátható az egyedi szépségű, védett mocsárvilág.
Legfőbb célunk a Ludasi tájház kialakítása és annak működtetése, valamint a néprajzi gyűjtemény megfelelő elhelyezése, ápolása és védelme. A környéken fellelhető használati eszközök dokumentálása, megmentése és felvásárlása. A Ludasi-tóval kapcsolatos használati eszközökre fektetünk nagyobb hangsúlyt. A létrehozott közgyűjtemény célja hogy a még fellelhető eszközöket megőrizzük bemutassuk megmentve őket ily módon a biztos pusztulástól.
A tájház gondozása mellett hagyományápolással, környezeti neveléssel, nyári táborok rendezvények szervezésével is foglalkozunk. A tanya tágas udvarán felállított sátrakban a nyári vakáció idején hetente 30 - 40 fiatal táborozik, ahol hideg és meleg vizes zuhanyzók valamint sportpályák állnak rendelkezésükre.

Rókatanya

A nádfoltos Ludasi-tó keleti partján eredeti állapotában megõrzött parasztház az ún. Róka tanya, több mint százéves múltra tekint vissza.  A közelmúltban felújított tanyaház megõrizte az északbácskai háromosztatú  pannonház építészeti jellegzetességeit. A fehérre meszelt, döngölt padlójú  szobákban a kemence búbja hívja fel magára a figyelmet. A falakon található tárgyak a régmúlt paraszti világ mindennapjairól, az itt élt emberekrõl mesélnek. A tanya külön érdekessége a most már ritkaságnak számító szabadkémény és a tûzpadka, ahol ma rég elfelejtett paraszti ételek készülnek.

A város zajától és életütemétõl szabadulni vágyóknak igazi kikapcsolódás és pihenést nyújt a Róka tanya, mely a hajdani alföldi tanyacsárdák hangulatát árasztja. A Róka tanyára tett kirándulás kiváló alkalom természet és néprajzi ismereteink gazdagítására.

A Róka – tanyán nincs hálózatos villanyvezeték, az energiát és a melegvizet napelemek segitségével biztosítjuk jó peldaként szolgálva miként lehet környezetkímélő módon hasznosítani a megujuló energiaforrásokat. A tanya a Ludas-i természetvédelmi területen fekszik ezért az odalátogatók megismerkedhetnek a tó élővilágával és a természeti értékek megőrzésének gondjaival.
Egyesületünk propagálja a tanyasi- és a zöld turizmus kiaknázatlan lehetőségeit mint a fenntarthatóság egyik bevált modelljét. Egy olyan hálózat kiépítését tervezzük a régióban, mely vállalná a hasonló szándékú és tartalmú tanyák bemutatását, népszerűsítését.

www.etnolife.org